OAKVILLE

183 Donessle Drive

Clusters of mature trees in both the front and year yard is one of the features that made this east Oakville lot so desirable but also presented a design challenge in providing ample natural light into the home. Our clients’ need for a light filled home drove our early design decisions. We created a notch in the main floor in order to give the kitchen, dining and living spaces additional access to light. This notch also gave us flexibility in our allowable glazing percentages enforced by the Ontario Building Code, we would otherwise never be able to have such a large amount of glass facing the side yard.
Work On

Residential Design
Permitting & Planning
Site Research

DETAILS

4,000 sq. ft.
4 Bedroom
3.5 Bathroom
New Build

 

BUILDER

Philo Construction

PHOTOGRAPHER

SMPL Design Studio

Typically this type of main floor layout would make it difficult to get large windows in the basement with the rear patio taking up valuable sun exposure for the basement however we were able to fit a rather sizable basement walk-up in the south side-yard. This walk-up allowed us to get full floor to ceiling glass in the basement gym/ yoga space without eating into any precious backyard space.
On the front of the home we incorporated a unique open air light well, its impact can be felt throughout the home on both main and second floor. We wanted to incorporate a double volume space at the main entrance that would filter light between both floors however we did not necessarily want to expose the entirety of the second floor to the street side of the property so we massed the front of the home as one continuous facade and introduced an interior light well behind. This allows for a ton of light on both floors but gives the occupants privacy moving through the second floor in the mornings and evenings.
Menu
Studio

15 Colbourne Street
Hamilton, Ontario
L8R 2G2

Contact
Social